Pristup informacijama

Pristup informacijama

Podnošenje zahtjeva – Pravo na pristup informacijama

- Na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, NN 85/15) uređeno je pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija koje posjeduju tijela javne vlasti. Njime se propisuju načela prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, ograničenja prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, postupak za ostvarivanje i zaštitu prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija.

- "Pravo na pristup informacijama" obuhvaća pravo korisnika (odnosno svake domaće ili strane fizičke ili pravne osobe koja zahtijeva pristup informaciji) na traženje i dobivanje informacije kao i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom.

- Zahtjev za pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija možete podnijeti Upravi za ceste Osječko-baranjske županije bez dodatne naknade za materijalne troškove nastale pružanjem informacija:
•    putem faxa na broj 031/520-530
•    putem elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
•    službenik za informiranje: Hrvoje Pintarić.  e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  tel:031/251-524
•    poštom na adresu :  Uprava za ceste Osječko-baranjske županije, Vijenac Ivana Meštrovića 14e, 31000 Osijek
•    ili donijeti osobno u Upravu za ceste radnim danom od 7.00 do 15.00 sati

- Svrha objavljivanja kataloga informacija je informiranje javnosti o dokumentima i informacijama koje posjeduje Uprava za ceste Osječko-baranjske županije. Informacijama i dokumentima koji su javno dostupni u elektroničkom obliku moguće je pristupiti izravno iz kataloga, bez upućivanja posebnog zahtjeva. Svim ostalim informacijama i dokumentima korisnik prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija ostvaruje pravo podnošenjem usmenog ili pisanog zahtjeva.

- Najčešće tražene informacije od Uprave za ceste su:
    -Informacije o načinu ostvarenju prava na povrat neiskorištenog dijela uplaćene godišnje naknade za ceste, informacije o ostvarenju prava na povrat godišnje naknade za ceste za invalidne osobe, informacije o postupku izdavanja duplikata potvrde  o obračunu i naplati naknade za uporabu javnih cesta, te informacije o provedbi postupaka javne nabave.
 
 
Zahtjev za pristup informacijama

Zahtjev za ponovnu uporabu informacija

Zahtjev za dopunu/ispravak informacije

Visina naknade iz članka 19. stavak 2. Zakona o pravu na pristup informacijama određena je kriterijima koje možete pogledati ovdje